AUTOR: Dr. Amila Čerim-Aldobašić, specijalista interne medicine, subspecijalista endokrinologije i dijabetologije
Dijabetična neuropatija jedna je od najčešćih i prvih manifestnih hroničnih komplikacija dijabetesa, a patofiziološki se karakterizira razvojem perifernog neuritisa s oštećenjem brzine provodljivosti nervnog podražaja. Iako se najčešće spominje u kontekstu poremećaja provodljivosti nervnih završetaka donjih ekstremiteta, dijabetična neuropatija zahvata sve dijelove nervnog sistema te možemo govoriti i o vegetativnoj neuropatiji, poput dijabetične gastroenteropatije, ili npr. neuropatiji genitourinarnog sistema u smislu neurogene vezikalne i erektilne disfunkcije. Uzimajući u obzir navedeno, najčešća podjela je na: distalnu, proksimalnu, autonomnu i fokalnu dijabetičnu neuropatiju.
U postavljanju dijagnoze, osim neizostavne anamneze i kliničkog pregleda, pomaže nam elektromiografija ili EMNG. Ovim pregledom se jasno dijagnosticira i određuje stepen uznapredovalosti neuropatskog oštećenja, kao i terapijski učinak i progresija bolesti.
Najčešći početni simptomi simetrične senzomotorne periferne dijabetične neuropatije su različite vrste poremećaja senzibiliteta u vidu parestezija, mravinjanja, osjećaja toplote ili hladnoće, pa sve do jakih, trgajućih bolova u nogama, naročito noću. Faktori koji utječu na razvoj dijabetične periferne neuropatije su metabolički (povišen nivo glukoze u krvi, nedostatak inzulina, dugo trajanje dijabetesa), neurovaskularni (oštećenja krvnih sudova koji ishranjuju nerv), autoimuni (uzrokuju inflamaciju nerva), mehanički (povrede nerva) i način života (konzumacija cigareta i alkohola).
Gubitak protektivnog senzibiliteta stopala predstavlja visok rizik za pojavu ulceracije stopala, dovodeći nerijetko i do amputacija i sepse. Stoga, u cilju prevencije neuropatije, osim prioritetne dobre glukoregulacije, primjenjuje se sa značajnim terapijskim benefitom alfa-lipoična kiselina (Altioks®).
Početak primjene alfa-lipoične kiseline ima svoje korijene u 1966. godini, kada je u Njemačkoj zbog zapažanja deficita α-lipoične kiseline kod pacijenata s dijabetičnom polineuropatijom započela njena primjena kod oboljelih s tom teškom dijabetičnom komplikacijom.
U humanom organizmu alfa-lipoična kiselina sintetizira se de novo iz masnih kiselina i cisteina, ali u vrlo malim količinama, pa je neophodno da se unosi iz vanjskih izvora, putem hrane ili dodatne terapije.
Uloge alfa-lipoične kiseline u tijelu su brojne i raznovrsne:
- Prvenstveno djeluje kao antioksidans, koji ne samo da poboljšava efikasnost intrinzičnih antioksidantnih sistema već i obnavlja njihovu funkciju (reciklira vitamin C i vitamin E, pretvara NAD u NADP, NADH u NADPH)
- Ubrzava sintezu koenzima Q10 i glutationa kao glavnog endogenog ćelijskog antioksidansa
- Djeluje protuupalno kroz inhibiciju NF-kappa B, proteinskog kompleksa koji je okidač raznih upalnih molekula
- Učestvuje u reakcijama kao kofaktor enzima
- Uključena je u metabolizam lipida i glukoze
- Stimulira utilizaciju i odlaganje glukoze u mišićne ćelije pojačanom senzitivnošću na inzulin
- Kalira teške metale odgovorne za oksidativni stres iz krvi
- Smanjuje osmotsko opterećenje nerva sorbitolom normalizirajući koncentraciju mioinozitola i taurine te povećava brzinu provođenja impulsa u perifernim nervima, naročito senzornim
- Popravlja sposobnost miokarda za varijabilnost frekvence.
Mehanizam putem kojeg dolazi do oštećenja nerava u dijabetesu je sljedeći: hiperglikemija dovodi do skoka intracelularne glukoze u nervima umjesto glikolitičkog puta, taj višak glukoze ulazi u poliolski put i konvertira se do sorbitola i fruktoze, preko enzima aldozo-reduktaze i sorbitol-dehidrogenaze. Povećanje sorbitola i fruktoze dovodi do redukcije nervnog mioinozitola. Smanjenje aktivnosti Na, K, ATPaze ometa aksonalni transport i dovodi do strukturalnih promjena nerava, što rezultira usporavanjem brzine nervne provodljivosti.
Eksperimentalni modeli dijabetesa pokazuju smanjeni protok krvi i parcijalni pritisak kisika u endoneuriumu, vezivnom tkivu oko mijelinske ovojnice svakog mijeliniziranog nervnog vlakna. Proces hipoksije u endoneuriumu povezan je s porastom oksidativnog stresa i oštećenja provodljivosti nervnih vlakana, što se upravo može spriječiti alfa-lipoičnom kiselinom.
U sistematskom pregledu iz 2016. godine, koji je uključio 27 randomiziranih, kontroliranih studija, sve studije su pokazale benefit alfa-lipoične kiseline na simptome periferne dijabetične neuropatije i značajno poboljšanje brzine provodljivosti nerava i pozitivne neuropatske simptome.
Ukupna dnevna doza je 600 mg alfa-lipoične kiseline Altioks® u vidu tablete.
Dokazano je da se alfa-lipoična kiselina bolje resorbira na prazan stomak, jer uzimanje s hranom može dovesti do smanjenja plazma koncentracije ove kiseline za 20 posto i zato se savjetuje primjena 30 minuta prije prvog dnevnog obroka ili doručka. Simptomi predoziranja u vidu mučnine ili povraćanja javljaju se u slučaju uzimanja više od 6 g dnevno (dakle, više od 10 preporučenih dnevnih doza). Alfa-lipoična kiselina se veže s metalima i zbog toga se ne smije primjenjivati istovremeno s preparatima koji sadrže metale (npr. preparati željeza, preparati magnezija, ili mliječnim proizvodima zbog sadržaja kalcija).
Utjecaj inzulina i/ili oralnih antidijabetika na snižavanje vrijednosti glukoze u krvi može biti pojačan kod istovremene primjene s alfa-lipoičnom kiselinom te je potrebna pažljiva kontrola vrijednosti glukoze u krvi.
Alfa-lipoična kiselina (Altioks®) ima brojna korisna svojstva te, iako je većina istraživanja bila usmjerena na ispitivanje njenog benefita u liječenju dijabetične neuropatije, brojne studije su pokazale i efikasnost u regulaciji nivoa glukoze u krvi, liječenju dijabetične retinopatije, dijabetične kardiovaskularne autonomne neuropatije te dijabetične nefropatije i endotelijalne disfunkcije.
Literatura:
- Ziegler D, Ametov A, Barinov A. Oral Treatment With Lipoic Acid Improves Symptomatic Diabetic Polyneuropathy: The SYDNEY 2 trial Diabetes Care2006;29(11):2365–2370.
- Packer L, Tritschler HJ, Wessel K. Neuroprotection by the metabolic antioxidant alpha-lipoic acid. Free Radic Biol Med., 1997, 22(1-2), 359–378.
- Sementina A, Cierzniakowski M, Rogalska J, Piechowiak I, Spichalski M, Araszkiewicz A. A novel approach to alpha-lipoic acid therapy in the treatment of diabetic peripheral neuropathy. JMS [Internet]. 2022 Sep. 20. Available from: https://jms.ump.edu.pl/index.php/JMS/article/view/71
- dr Vesna Bokan-Mirković. Dijagnoza i prevencija komplikacija dijabetesnog stopala. Univerzitet Crne Gore, 2022; 47–48.
- Shay KP, Moreau RF, Smith EJ, Smith AR, Hagen TM: Alpha-lipoic acid as a dietary supplement: Molecular mechanisms and therapeutic potential. Biochim Biophys Acta, 2009, 1790, 1149–1160.
- Ziegler D, Papanas N, Vinik AI, Shaw JE.Epidemiology of polyneuropathy in diabetes and prediabetes. Handb Clin Neurol 2014;126:3-22.
- Teichert J, Hermann R, Ruus P, Preiss R. Plasma kinetics, metabolism, and urinary excretion of alpha-lipoic acid following oral administration in healthy volunteers.
- Golbidi S, Badran M.Diabetes and alpha lipoic acid. Front. Pharmacol., 17 November 2011. Sec. Ethnopharmacology, volume 2 – 2011.
- https://www.bosnalijek.ba/altioks-film-tablete-30-film-tableta-600-mg
- Gomes, M.B., Negrato, C.A. Alpha-lipoic acid as a pleiotropic compound with potential therapeutic use in diabetes and other chronic diseases. Diabetol Metab Syndr6, 80 (2014).