Magazin za stručnu medicinsku javnost u BiH / Valetudo bonum optimum – zdravlje je najveće dobro

Zašto nam je važan Forum porodične/obiteljske medicine u FBiH?

1Larisa

Piše: Doc. dr. sci. prim. Larisa Gavran, Predsjednica Podružnice udruge ljekara/liječnika porodične/obiteljske medicine u ZDK

Više ili manje javnosti i našim kolegama je poznato da se u Sarajevu od 14.-16. maja 2015. godine u hotelu Hollywood održao V Forum porodične/obiteljske medicine, na kojem je prisustvovalo oko 300 učesnika. Sedamdesetjedan predavač prezentirao nam je veliki broj tema putem predavanja, radionica i simpozija. Manje je poznato da je Forum od ove godine organizaciono i naučno unaprijeđen i da je promaknut za nivo Federacije BiH, a za njegovo pokretanje i održavanje svake godine već petu godinu zaredom imamo zahvaliti kolegama iz Podružnice ljekara/liječnika porodične/obiteljske medicine Kantona Sarajevo koji su shvatili značaj i važnost organiziranja Foruma za unapređenje struke kao i mogućnost za razmjenu iskustava ali i za druženje kolega iz porodične/obiteljske medicine P/OM u BiH.

Ako posmatramo Forum kao mogućnost razmjene mišljenja među sudionicima jasno smo istakli da unatoč učinjenim ogromnim pomacima od strane Federalnog ministarstva zdravstva (pokrenut program specijalizacije POM od 1999. godine; specijaliziralo POM 390 ljekara; organiziranju Programa dodatne edukacije iz POM – završio 773 doktora i 1702 medicinskih sestara; adaptiranju 385 i opremanju 426 ambulante POM u FBiH; otvaranju centara za edukaciju ljekara i medicinskih sestara u pet domova zdravlja Tuzla, Sarajevo, Mostar, Zenica i Bihać), od strane medicinskih fakulteta formiranje pet katedri POM u Tuzli, Mostaru i Sarajevu i Fakultetima zdravstvenih studija u Sarajevu i Zenici te naših akademskih i naučnih postignuća, POM ljekari u FBiH nisu zadovoljni sa svojim statusom i valoriziranjem u društvu!

Zašto ne i priznati (pa da to znaju i naši pacijenti) da su doktori POM u BiH najmanje plaćeni u struci sa najvećim brojem registriranih pacijenata u timu, sa rastućim administrativnim obimom posla i najmanjim javnim vrednovanjem u zdravstenom sistemu u odnosu na kolege u Europi. Trenutna organizacija zdravstvenog sistema u BiH i dalje favorizira skupu specijalističku njegu jer se i dalje događa da se vođenje bolesti i terapeutski pristupi sugeriraju od TZZ i SZZ prema PZZ koji su vrlo često u koliziji sa Europskom dobrom praksom te da se ne uvažavaju upute na dijagnostičke procedure i terapijske opcije predložene sa PZZ nivoa!

Često ponavljana izjava da je temeljna odrednica razvoja zdravstva u BiH jačanje primarne zdravstvene zaštite i implementacija obiteljske medicine ne događa se u praksi! Osnažena PZZ se postiže donošenjem jasnih politika i propisa za PZZ (lokacija davaoca usluga i objekata, planiranjem radne snage i podmlađivanjem kadra, jasnim radnim opterećenjem, trajnom obukom obiteljskih ljekara); osiguravanjem pristupačnosti (osiguravanje geografske pripadnosti i organizacijom sistema zakazivanja, rada poslije radnih sati); osiguravanjem neprekidnosti (trajan liječnik-pacijent odnos, registriranjem pacijenata kod jednog doktora, elektronskim zapisima, raspoloživosću vremena za konsultacije; osiguravanjem koordinacije (gatekeeping sistem, mješana praksa, sastanci POM ljekara i specijalista drugih davalaca PZZ, suradnje u okviru PZZ i davaoca SZZ, posjete na radnom mjestu, korištenje podataka PZZ za identifikaciju potreba stanovništva za JZ i sveobuhvatnošću koja osigurava širinu usluga pacijentima na primarnoj razini zaštiti.

Unatoč gore navedenom „Forumaši POM“ se nisu prepustili očaju! Sve naše probleme pretočili smo u Zaključke Foruma i sa jedne strane ponudili rješenja nosiocima zdravstvenih politika u BiH, a sa druge strane objavili smo ih i na našoj web stranici kako bi informirali sve naše kolege o našim aktivnostima što ovaj Forum svakako čini posebnim i važnim.

Najjači utisak sa stručnog dijela Foruma imala sam na sesiji na kojoj su prezentirani najbolji specijalizantski radovi od prošle godine! Pored mladih kolega iz FBiH imali smo prigodu slušati i mlade snage iz Slovenije, Hrvatske i Crne Gore!

Dr. Lejla Kunosić iz Tuzle nam je tako prezentirala „Učestalost hroničnih bolesti u timu 3 ECPM i mjesečni troškovi liječenja na teret ZZO“ i tako pokazala da je doktor POM svjestan nesrazmjera između troškova i prihoda njege. Dr. Tina Aljinović iz Splita prezentirala nam je temu „Da li su bolje regulirani novootkriveni hipertoničari ili “veterani”? Dr. Kenan Katana iz Podgorice, predstavio nam je svoj interesantan specijalizantski projekat „Analiza propisivačke prakse parenteralne terapije u Domu zdravlja Podgorica“ čije rezultate očekujemo na slijedećem Forumu. Dr. Janja Fišter iz Ljubljane prezentirala je temu „Zaupanje študentov medicine v zdravstvo in izbranega osebnega zdravnika“ (Assessing medical students`trust in health sector and in their family physician). Dr. Alen Omanović iz Visokog prezentirao je rad svog kolege dr. Samira Skejića iz Zavidovića (koji je bio opravdano odsutan) na temu „Evaluacija najčešćih žalbi pacijenata u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti“ i na kraju smo mogli čuti koji su to „Stavovi i prijedlozi pacijenata za poboljšanje zdravstvenih usluga timova porodične medine“ od strane dr. Amele Hadžić iz Sarajeva.

Raznolikost u istraživačkom pristupu te u prezentatorskom izričaju ostavlja široku mogućnost mladim kolegama za samorazvoj i unaprijeđenje unutar struke i nauke POM čiji je krajnji cilj kvalitenija usluga i dobrobit za naše pacijente.

1

Sesija specijalizantskih projekata

Ostale osvrte na Forum pročitajte u štampanom izdanju. Potražite novi broj u pretplati već danas.