Magazin za stručnu medicinsku javnost u BiH / Valetudo bonum optimum – zdravlje je najveće dobro

Utrke s dijabetesom: Thomas Raeymaekers, sportski direktor i ambasador juniorskog tima Team Novo Nordisk

Thomas Raeymaekers, sportski direktor i ambasador juniorskog tima Team Novo Nordisk, otkrio nam je kako se može biti vrhunski sportista s dijabetesom. Thomasu je sa 17 godina dijagnosticiran dijabetes tip 1, ali to ga nije spriječilo da ostvari svoj san i završi profesionalnu trku Tour of Turkey.

Inspirativno predavanje pod nazivom ”Utrke s dijabetesom” u sklopu prvog dana desetog Weekend Media Festivala u Rovinju (Hrvatska) održao je mladi Belgijanac Thomas Raeymaekers, ambasador i sportski direktor juniorskog tima ”Team Novo Nordisk”, te smo iskoristili priliku za razgovor za Valetudo magazin.

U svom predavanju je ispričao na koji je način dijabetes promijenio njegov život, kako su mu ljudi govorili da odustane, kako je otkrio prvi profesionalni biciklistički tim potpuno sastavljen od dijabetičara (Team Novo Nordisk) koji ga je naučio da nikada ne odustaje od svojih snova te kako se taj tim utrkuje kako bi inspirisao, educirao i ojačao sve ljude koji boluju od dijabetesa.

Dječaki san o profesionalnom biciklizmu

Još od ranog djetinjstva Raeymaekers je sanjao o tome da postane profesionalni biciklist. Ovaj Belgijanac počeo se takmičiti sa samo 10 godina, a kao junior je dosljedno završavao na postolju, kada je vozio za isti tim kao i tadašnji UCI-jev prvak svijeta. Veliku podršku je imao od svoje porodice, a riječi ohrabrenja i podrške od njegovog oca stalno pamti.

”Ako želiš postati profesionalni biciklista, sad je vrijeme da se dokažeš i ne odustaješ. Uvijek pamti ove riječi: Idi naprijed i nemoj odustajat!”, kazao je tada Raeymaekersu njegov otac i upravo je ova potpora bila vjetar u leđa te je prve dvije trke osvojio s prvim mjestom. Od ukupno 15 utrka, on je osvojio 12; a sve to do njegove 15. godine. Sa 17. godina je imao velike planove i počeo je sa pripremama za osvajanje svjetske utrke. U isto vrijeme, njegova 17-godišnja djevojka je ostala trudna.

”Naravno, bio je to veliki šok. Naročito jer je dva dana kasnije slijedila najznačajnija trka sezone. Trka je završila odlično iako sam više bio fokusiran na djevojku i bebu koja je bila na putu”, govori Raeymaekers ponosno ističući kako su njih dvoje još uvijek zajedno sa njihovim sada već šestogodišnjim sinom.

Ubrzo nakon toga, još uvijek 17-godišnjak, počeo je da osjeća snažnu žeđ, iznenada je izgubio 8 kilograma te je završio u bolnici. Dijagnosticiran mu je dijabetes tip 1.

Nije mogao vjerovati da se to desilo njemu iako je bio sportaš, imao zdravu i balansiranu prehranu i bio fizički aktivan. Doktori su mu sugerisali da prestane sa utrkama i napornim treninzima. Preporučili su mu šetnju do škole i nazad, i to je sve. Za njega je to bilo neprihvatljivo i želio je dokazati suprotno svima koji su govorili da je nemoguće nastaviti profesionalno bavljenje sportom.

Sve te strašno velike i iznenadne životne promjene uz poneke negativne stvari i riječi bi bilo kojeg čovjeka demotivisale i bacile nekoliko koraka unazad, ali on sa svojom čistom glavom, snažnom voljom i sa jednim snom – da postane profesionalni biciklist – nije odustao.

Ležeći u bolnici, a kako bi mu vrijeme brže prošlo, gledao je utrku Tour of Turkey. Na početku je Raeymaekers sumnjao da će nastaviti sa biciklističkim utrkama, ali nakon što je otkrio projekt Team Novo Nordisk, shvatio je da je moguće imati dijabetes i takmičiti se. Javio se u Team Novo Nordisk za pomoć i sljedeće godine je potpisao ugovor za profesionalni tim.

Muški profesionalni biciklistički tim i ostvarenje sna

Muški profesionalni biciklistički tim sudjeluje u Kontinentalnom programu profesionalni…

Ostatak teksta pročitajte u štampanom izdanju. Potražite novi broj u pretplati već danas.