Magazin za stručnu medicinsku javnost u BiH / Valetudo bonum optimum – zdravlje je najveće dobro

USLOVI/UVJETI KORIŠTENJA

Poštovani korisnici,

svako korištenje stranice www.valetudo.ba podliježe niže navedenim uslovima.
Poduzeli smo sve potrebne korake kako bismo poboljšali mehanizam i zaštitu Vaših ličnih podataka u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka Bosne i Hercegovine. Molimo Vas da pročitate pravne napomene, uslove korištenja i pravila privatnosti prije upotrebe stranice www.valetudo.ba. Ako se ne slažete s odredbama ovih Uslova, nemojte koristiti web stranicu.
Ukoliko ste zdravstveni djelatnik možete se registrirati radi primanja informacija o lijekovima i medicinskim proizvodima, pristupa stručnim člancima i sudjelovanja u edukacijama u obliku webinara i online tečajeva u saradnji sa našim partnerima.
Dajući pristup svojim ličnim podacima, pristajete na to da stranica www.valetudo.ba skuplja, koristi, objavljuje i obrađuje Vaše lične podatke u skladu s našim Uslovima/uvjetima korištenja. Podaci sadržani na www.valetudo.ba namijenjeni su isključivo zdravstvenim djelatnicima i ostalim osobama ovlaštenim za propisivanje i/ili izdavanje lijekova sukladno propisima Bosne i Hercegovine.
Sva vlasnička prava, koja se odnose na sadržaj i/ili dijelove sadržaja objavljene na stranici www.valetudo.ba, kao i u pripadajućim drugim medijima povezanim s portalom, pripadaju Pharma-Press d.o.o. (u daljnjem tekstu PhP) i ne smiju se reproducirati, distribuirati djelomično ili u cjelini koristiti u komercijalne svrhe ili na drugi način koji posredno ili neposredno može prouzročiti štetu PhP-u ili trećima. Korištenje informacija sadržanih na stranici www.valetudo.ba u komercijalne ili druge svrhe, dozvoljeno je samo uz prethodno izričitu saglasnost Uredništva portala, odnosno isključivo nakon dobivanja pismenog pristanka od strane PhP.
Korištenje sadržaja/dijela sadržaja objavljenog na www.valetudo.ba dopušteno je isključivo u nekomercijalne svrhe i za osobnu upotrebu uz poštivanje autorskih i srodnih prava, vlasničkih prava i svih drugih prava u području intelektualnog vlasništva i svakog navedenog ograničenja prava. Svi lijekovi, dodaci prehrani, i medicinska pomagala spomenuti na stranici i pripadajućim medijima odobreni su za upotrebu u Bosni i Hercegovini na temelju odluka nadležnih tijela i prema važećim zakonskim propisima. Objava reklama i materijala za edukaciju je regulirana Pravilnikom o načinu oglašavanja lijekova i medicinskih sredstava Bosne i Hercegovine te statutom Ljekarske komore Federacije Bosne i Hercegovine. U skladu s time, izdavač portala isključuje svaku odgovornost za moguću štetu nastalu uslijed nepoštivanja navedenih odredbi od strane sponzora projekta i/ili korisnika stranice.
Informacije o proizvodima na stranici www.valetudo.ba zasnovane su na Sažetku opisa svojstava lijeka koji je službeno odobren od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine u trenutku stavljanja informacije na ove internetske stranice. Zdravstveni radnici trebaju u svakom pojedinom slučaju provjeriti kod relevantnih institucija koja izdaju rješenja (odobrenja) o stavljanju lijekova i medicinskih proizvoda u promet, sve informacije koje trenutno vrijede za pojedine proizvode navedene na ovim stranicama.
Podaci o lijekovima i medicinskim proizvodima na stranici www.valetudo.ba su isključivo informativne prirode, što znači da svrha ovdje sadržanih informacija nije davanje potpunih informacija o primjenama, uputama, mjerama opreza, upozorenjima, interakcijama s drugim lijekovima, alergijskim reakcijama ili nuspojavama. Nepostojanje odgovarajućeg upozorenja za određeni lijek ili kombinaciju lijekova, ni u kojem se slučaju ne smije smatrati sugestijom da je neki lijek ili kombinacija lijekova neškodljiva, djelotvorna ili da je odgovarajuća za liječenje bilo kojeg bolesnika.
PhP će poduzeti odgovarajuće napore kako bi informacije objavljene na internetskoj stranici www.valetudo.ba bile istinite i tačne, ali ne daje nikakve garancije u pogledu njihove tačnosti, ažuriranosti ili potpunosti. Svi korisnici web stranice saglasni su s činjenicom da osobno snose svaki rizik u vezi s pristupom i korištenjem sadržaja ove web stranice.
PhP ovime isključuje svoju odgovornost za svaku izravnu i/ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove web stranice kao i za bilo kakvu pogrešku ili propust u sadržaju izdanja ovog izdavača, te svaka osoba kojoj je omogućen pristup podacima na www.valetudo.ba snosi potpunu odgovornost.
Uredništvo portala www.valetudo.ba radi recenziju sadržaja portala i garantira da je sadržaj objektivan i nije pod uticajem bilo kakvog poslovnog ili drugog subjekta te da ne postoji izravan sukob interesa od kojeg se PhP ovdje izričito ograđuje.
PhP pridržava pravo bilo kakve izmjene sadržaja ove internetske stranice, u bilo koje vrijeme i iz bilo kojeg razloga, bez prethodne obavijesti, te isključuje svoju odgovornost za moguće posljedice takvih izmjena.

Linkovi na druge stranice

Stranica www.valetudo.ba sadržava ili bi mogla sadržavati informacije trećih strana i linkove na druge internetske stranice te iste služe za daljnje informiranje zdravstvenih djelatnika i/ili pacijenata. Web stranice trećih strana imaju odvojenu i neovisnu politiku privatnosti. Nad ovim informacijama Uredništvo portala www.valetudo.ba nema nikakvu kontrolu te su iste označene na odgovarajući način uz upućivanje na pravo vlasništva trećih osoba kad je Uredništvo portala smatralo da je to obavezno učiniti i u mjeri u kojoj je to bilo provedivo. Uredništvo portala ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili bilo koje druge karakteristike takvih informacija i ne preuzima nikakvu odgovornost za te informacije, bilo za sadržaj ili aktivnosti ovih povezanih stranica.

Intelektualno vlasništvo

Cjelokupan sadržaj stranice www.valetudo.ba zaštićen je autorskim i srodnim pravima, odnosno drugim pravima na području intelektualnog vlasništva, a sukladno relevantnim zakonskim propisima Bosne i Hercegovine. Pristupom i korištenjem www.valetudo.ba korisnik prihvaća pravo Bosne i Hercegovine kao isključivo mjerodavno pravo za primjenu, tumačenje i pravne učinke u odnosu na bilo koje aspekte vezane za upotrebu, dopuštenja, isključenja i uslove korištenja i primjene ovih internet stranica, kao i isključivu nadležnost sudova Bosne i Hercegovine za sve eventualne zahtjeve i sporove koji nastanu kao rezultat korištenja ovih internet stranica ili s njima u vezi.