Magazin za stručnu medicinsku javnost u BiH / Valetudo bonum optimum – zdravlje je najveće dobro

U Sarajevu održano prvo klupsko takmičenje inkluzivnog karaktera: U vodi smo svi jednaki!

Na Olimpijskom bazenu Sarajevu, 17.decembra/prosinca ove godine je održano prvo klupsko takmičenje inkluzivnog karaktera nazvano ,,U vodi smo svi jednaki”.

Djeca sa različitim vrstama invaliditeta Plivačkog kluba „Spid” prvi put su imala priliku zajedno s tipičnom djecom učestvovati takmičenju plivanju. Plivački klub „Spid” je prvi i jedini plivački klub u BiH koji je namijenjen za osobe invaliditetom. Broj članova takve djece je dosegao 49, broj tipične djece je 30.

”Ovo nije klasično takmičenje. To što su ušli vodu govori da su već pobjednici. Prisustvovala su djeca autizmom, Down sindromom, mentalnim zaostatkom, tjelesnim deformitetom i tipična djeca. Najviše me raduje njihov osmijeh i zadovoljstvo. Jedan dječak autizmom je otplivao i plakao, jer želi još plivati, a uzimajući obzir da na početku nije smio ući u vodu, veliki je to napredak kazao”, je Amel Kapo, organizator trener Plivačkog kluba „Spid”.

U skladu sa svojom misijom unapređenja kvalitete života zdravlja, kompanija Bosnalijek podržala je Plivački klub „Spid”, te na kraju takmičenja djeci su podijelili zahvalnice i paketiće.

”Od prvog dana kada smo saznali da BiH postoji udruženje kao što je Plivački klub „Spid”, nije bilo dileme da li ćemo pružiti podršku kako bi se proces inkluzije djece i odraslih invaliditetom odvijao što kvalitetmje. Želimo pomoći roditeljima i djeci da se osjećaju lagodnije u sportskim aktivnostima. Oni su svi pobjednici i zaslužuju pažnju”, kazala je Jasmina Korda, portparol kompanije Bosnalijek.

U Plivački klub Spid svi su dobrodošli, a posebno djeca starija do četiri godine, što je minimum godina za početak treninga. Svi treninzi održavaju se na Olimpijskom bazenu Otoka utorkom, četvrtkom i nedjeljom. Više informacija potražite na zvaničnoj Facebook stranici kluba.