Magazin za stručnu medicinsku javnost u BiH / Valetudo bonum optimum – zdravlje je najveće dobro

U novom broju (36) Valetudo magazin donosi detaljnu temu o kretanju u farmaceutskoj industriji EU-a

Poštovani čitaoci,

dozvolite da se na izmaku ove, i dočeku nove godine, zahvalimo svim čitaocima i poslovnim partnerima na zajedničkom zalaganju i povjerenju koje gradimo sad već punih sedam godina.

Pred nama je 36. izdanje Valetudo magazina koje donosi mnogo zanimljivih tema.

S ponosom možemo istaknuti da smo medijski partner E-medikaciji, platformi za online stručnu edukaciju zdravstvenih djelatnika u BiH. Na stranici www.e-medikacija.ba svi zainteresovani za ovaj inovativni način edukacije mogu se besplatno registrovati, i nakon uspješno položene edukacije sebi odmah mogu isprintati i certifikat. E-medikacija također omogućava ljekarima FBiH dobijanje bodova nakon svakog uspješno položenog testa, u skladu sa pravilima Ljekarske/liječničke komore FBiH te kantonalnih ljekarskih/liječničkih komora. Ovi bodovi se mogu prikazati kod obnove licence.

Sa e-medikacija.ba online portalom za kontinuiranu stručnu edukaciju, se može besplatno pristupiti materijalima i testovima bilo kada i bilo gdje, 24 sata dnevno, kada to posjetiocima odgovara, sa bilo kog aparata koji omogućava pristup internetu (mobitel, kompjuter, tablet).

Donosimo izvještaj sa prvog EASD postdiplomskog tečaja u BiH koji je okupio eminentne stručnjake i koji je uspješno organiziran od strane Udruženja endokrinologa i dijabetologa u BiH.

U svjetlu obilježavanja proteklog Svjetskog dana dijabetesa, izvrstan članak o dijabetesu i kardiovaskularnim bolestima je napisao mr. sc. Šefkija Balić, dr. med.

Intervju koji smo vodili sa Prof. dr. Kemalom Durićem, rukovodiocem katedre Farmakognozija i hemija droga na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu ukazuje na značaj racionalne fitoterapije koja se zasniva na kliničkim ispitivanjima, standardizaciji sastava biljnih lijekova, definisanom indikovanom području i definisanom doznom režimu.

Dr. Nataša Tanasković, pulmolog-alergolog, u intervjuu govori o značaju pravilne tehnike inhaliranja lijekova, te u zadnjih 20 godina koliku su revoluciju u liječenju astme i hronične opstruktivne plućne bolesti donijeli lijekovi u inhalatornom obliku.

Detaljno je obrađena Tema broja gdje donosimo uvid u kretanja u farmaceutskoj industriji Evropske unije.

Valetudo magazin donosi i zanimljiv rad o imunitetu i imunodeficijencijama, kojega je napisala mr sci dr med Adisa Čengić, klinički imunolog i alergolog.

Tu su još i novosti iz Bosne i Hercegovine i regiona; Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, kao i mnoštvo zanimljivog sadržaja za sve zdravstvene djelatnike.

Valetudo bonum optimum.

Zdravlje je najveće bogatstvo.

– Ciceron

 

E-medikacija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osvojite GRATIS pretplatu na Valetudo magazin. Saznajte više.

* Svi koji se besplatno registruju na stranicu e-medikacija.ba i uspješno odrade edukaciju osvajaju GRATIS pretplatu na Valetudo