Magazin za stručnu medicinsku javnost u BiH / Valetudo bonum optimum – zdravlje je najveće dobro

Projekat Inkluzija osoba s cerebralnom paralizom i inaktivitetna osteoporoza

Predstavnici Udruženja roditelja djece oboljele od cerebralne paralize, hidro i mikrocefalusa „Dlan“ iz Zenice i članovi tima Projekta

Slika: Predstavnici Udruženja roditelja djece oboljele od cerebralne paralize, hidro i mikrocefalusa „Dlan“ iz Zenice i članovi tima Projekta

Piše: Prof. dr. Emira Švraka, predsjednica Saveza

 

Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH (Savez) osnovan je na Osnivačkoj skupštini održanoj 17.10.2011. godine, u Sarajevu. Donesena je Odluka da 17. oktobar bude Dan osoba s cerebralnom paralizom FBiH. Obilježavanje godišnjice Saveza u oktobru 2012. bilo je u Zenici, 2013. u Goraždu, a 2014. u Sarajevu.

Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH (www.cpafbih.org) se u svom Programu zalaže za potsticanje mjera za unapređivanje socijalne i zdravstvene zaštite, odgoja, obrazovanja, re/habilitacije, osposobljavanja, zapošljavanja i društvenog života osoba s cerebralnom paralizom. Savez organizuje stručne skupove o problemima i potrebama osoba s cerebralnom paralizom, upoznaje javnost o potrebama i teškoćama osoba s CP i pomaže članicama Saveza u rješavnju problema njihovih članova iz oblasti re/habilitacije, nabavke ortopedskih pomagala, odgoja i obrazovanja, profesionalne orjentacije, osposobljavanja za rad i zapošljavanja.

Savez ima četiri članice: Udruženje oboljelih od cerebralne dječije paralize Kantona Sarajevo, Udruženje oboljelih od dječije cerebralne paralize i distrofije Bosansko-podrinjskog kantona – Goražde, Udruženje roditelja djece oboljele od cerebralne paralize, hidro i mikrocefalusa „Dlan“ iz Zenice i Udruženje osoba sa cerebralnom paralizom i drugim onesposobljenjima Sapna.

Ostatak teksta pročitajte u štampanom izdanju. Potražite novi broj u pretplati već danas.