Magazin za stručnu medicinsku javnost u BiH / Valetudo bonum optimum – zdravlje je najveće dobro

Predstavljamo: SKB Mostar – Feniks hercegovačkog zdravstva – Prof. dr. sc. Ante Kvesić

skbmostar1

Odlična organizacija posla, izgradnja i modernizacija objekta, kao i ulaganje u suvremenu aparaturu prate strateški cilj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar (SKB Mostar): njegovati dobru tradiciju domaće medicine baziranu na kontinuiranoj edukaciji uposlenika.

Razgovarala: S. Magrđija / Foto: A. Tabak

 

Na čelu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar (SKB Mostar), a prema odluci Upravnog vijeća ove zdravstvene institucije, po drugi je put imenovan prof. dr. sc. Ante Kvesić. Njegov angažman na čelu direktora ustanove, koja je unaprijedila nivo zdravstvenih usluga za osiguranike četiri kantona koji su ujedno osnivači SKB Mostar, jednoglasno je ocijenjen kao odličan jer se Sveučilišna klinička bolnica Mostar pozicionirala kao bolnica od regionalnog značaja.

Odlična organizacija posla, izgradnja i modernizacija objekta, kao i ulaganje u suvremenu aparaturu prate strateški cilj: njegovati dobru tradiciju domaće medicine baziranu na kontinuiranoj edukaciji uposlenika.

Sve navedeno povod je da našim čitataljima predstavimo zdravstvenu ustanovu koja ne oskudijeva sa liječnicima i sa dosta pažnje njeguje svoju izgradnju kroz znanstveno istraživanje u području medicinskih znanosti kroz razgovor sa direktorom prof. dr. sc. Antom Kvesićem, dr. med.

skbmostar

Kažu da oni koji za života zapamte rat vrijeme dijele na ono prije i poslije njega. Takvu sudbinu ima i Sveučilišna klinička bolnica Mostar koja je itekako osjetila šta znači izdići se iz pepela. Možete li se prisjetiti najznačajnijih momenata koji su obilježili period od nastanka Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do danas?

Nekadašnja Opća bolnica u Mostaru do ratnog je vihora bila jedna od desetine identičnih ustanova u tadašnjoj Jugoslaviji sekundarnog nivoa pružanja zdravstvenih usluga. Imala je 1.500 uposlenika i bila na ponos šire mostarske regije, ali ratna stihija je učinila da njeno blještavilo izgubi taj sjaj. Sjećam se da sam kao liječnik opće prakse, sada davne 1992. godine, po dolasku u bolnicu zatekao tačno 288 uposlenika, uglavnom osoblja koje je brinulo o higijeni i nešto srednjeg medicinskog kadra. Uz takve kadrovske uvjete zabilježeno je i to da je bolnica primila više od 7.000 ranjenih, a sam objekat je bio toliko ruševan da je njegova obnova, zapravo, krenula „od nule“.

Visoko specijalizirane usluge smo željeli pružati našim građanima u našem gradu i zanimljivo je da smo 1993. godine, u jednom danu, na specijalizaciju poslali 75 liječnika, a ne treba zaboraviti da je to i dalje ratni period. Bolji dani dolaze u narednim godinama. Tako je 1994. godine osnovana Klinička bolnica Mostar, na koji se, kao znanstveno-nastavna baza naslanja i mostarski Medicinski fakultet čiji su nekadašnji studenti danas glasoviti liječnici ove zdravstvene ustanove.

 

Kako biste opisali Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar danas? Koji su rezultati uticali na to da ste danas prepoznatljiva ustanova u domaćem sistemu zdravstva?

Nakon svega što je ova ustanova prošla od osnivanja do danas, sa ponosom možemo reći da je Sveučilišna klinička bolnica Mostar jedna moderna, funkcionalna zdravstvena ustanova, kadrovski ojačana da pruža veliki spektar usluga građanima. Ono na šta smo najponosniji jeste moderna onkološka klinika, sa suvremenom visoko-sofisticiranom opremom što predstavlja veliki iskorak za SKB Mostar. Također, u tijeku je i nabavljanje opreme za Klinički odjel hematologije i endokrinologije. Na taj način je pacijentima, s područja četiri županije, koje su ujedno i osnivači SKB Mostar, na usluzi kompletno liječenje u Mostaru bez potrebe upućivanja u druge zdravstvene centre…

Ostatak teksta pročitajte u štampanom izdanju. Potražite novi broj u pretplati već danas.