Magazin za stručnu medicinsku javnost u BiH / Valetudo bonum optimum – zdravlje je najveće dobro

Predstavljamo: Centar koji zna kako spavamo – Prim. dr. Dženana Šahović

O važnosti postojanja Centra za poremećaj spavanja i budnosti, kao i kvalitetnom snu razgovarali smo sa prim. dr. Dženanom Šahović, voditeljicom Centra za poremećaj spavanja i budnosti Neurološke klinike UKC Sarajevo.

sahovic

Razgovarala: B. Kaletović, Foto: A. Tabak

 

Već godinu dana u Sarajevu djeluje Centar za poremećaj spavanja i budnosti pri Neurološkoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (UKCS). Njegov rad prilično je nezapažen svima koji sa snom nemaju problema, no činjenica je da sa različitim poremećajima u snu problem ima do 50% populacije što se izrazito odražava na svakodnevno funkcionisanje. Niz psihičkih smetnji, napetost, anksioznosti i depresivne simptomatologije samo su niz poteškoća koje prate osobe kojima san nije odmor nego nerijetko patnja.

O važnosti postojanja ovog centra, kao i kvalitetnom snu razgovarali smo sa prim. dr. Dženanom Šahović, voditeljicom Centra za poremećaj spavanja i budnosti Neurološke klinike UKC Sarajevo.

 

Sa koliko pacijenata godišnje radite i koji je protokol od momenta prijema pacijenata do postavljanja dijagnoze?

Od otvaranja centra u oktobru 2014. godine do danas, kroz savjetovalište koje funkcioniše u sklopu Centra za poremećaj spavanja, prošlo je 550 pacijenata. Savjetovalište radi jedan dan sedmično, a pacijent po dolasku mora proći neke kontrolne pretrage. Protokol je ovakav: pregleda se hormonalni status štitne žlijezde, obavi pregled kod specijaliste uho-grlo-nos, zatim pregled kardiologa i potom utvrdi nalaz psihologa koji je obavezan. Sa svim prikupljenim podacima pacijent popunjava upitnike: Berlinski upitnik, Stanford i Epworth skalu. Ukoliko ima kliničku simptomatologiju i nakon ispunjenih upitnika, pacijent ide na polisomnografiju.

 

Šta je polisomnografija?

Polisomnografija je dijagnostički postupak kontinuiranog, cjelonoćnog snimanja vitalnih parametara bolesnika. Snimanje traje cijelu noć i odvija se pod video nadzorom, a prati se…

Ostatak teksta pročitajte u štampanom izdanju. Potražite novi broj u pretplati već danas.