Magazin za stručnu medicinsku javnost u BiH / Valetudo bonum optimum – zdravlje je najveće dobro

Osvrt: Zašto izabrati specijalizaciju porodične medicine?

 

Specijalizacijom porodične medicine, bez obzira na sve financijske i tehničke nedostatke koji nam otežavaju rad, imate šansu da doprinosite društvu na planu očuvanja njihovog zdravlja i njihovog praćenja u svim fazama života

Piše: Spec. dr. Zuhal Sancakli Hodžić

Ako ste osoba koja voli izazove i šarolikost u radu uz dosta strpljenja i vještine u komunikaciji s pacijentima na prvoj liniji, te naporno raditi s ciljem postizanja pozitivnih promjena – koliko kod samih pacijenata, toliko i u sistemu – makar to ličilo na borbu sa vjetrenjačama i često motivirajući sami sebe – onda je porodična medicina pravo mjesto za vas.

Kada vas upitaju šta specijalizirate ili kada čuju da ste specijalizirali porodičnu medicinu, u očima pitaoca možete vidjeti ili upitnike „i kada završiš šta ćeš da budeš?“ ili kolutaju očima krijući misli „šta će ti to?“, a rijetki su oni koji su shvatili smisao, šta i zašto. Navikli smo na konkretne „isplative“ stvari, instant rješenja, kategorije koji su na crno ili bijelo, pa je do sada bilo lahko shvatiti da završetkom specijalizacije dermatolozi liječe kožu, oftalmolozi oko, kardiolozi srce, itd.; šta onda liječe porodični ljekari i šta time dobiju što specijaliziraju porodičnu medicinu?!

Specijalizacijom porodične medicine, bez obzira na sve financijske i tehničke nedostatke koji nam otežavaju rad, imate šansu da doprinosite društvu na planu očuvanja njihovog zdravlja i njihovog praćenja u svim fazama života. Kada upoznate pacijenta i liječite ga godinama, postanete mali tim koji iskreno sarađuje, vjeruje jedno drugom. Tako i pacijent rado posluša savjete svog ljekara, bez obzira šta su rekli specijalisti ostalih grana, on se sa svim nalazima vraća kod svog dugogodišnjeg ljekara koji će sve da sažme i zajedno s pacijentom donese najispravniju odluku.

Vrlo je moguće da ste jedan od…

Ostatak teksta pročitajte u štampanom izdanju. Potražite novi broj u pretplati već danas.