Magazin za stručnu medicinsku javnost u BiH / Valetudo bonum optimum – zdravlje je najveće dobro

U novom broju Valetuda (34): Švedska – zemlja koja ima problema sa zapošljavanjem zdravstvenih radnika

 

Poštovani čitaoci,

U inetervjuu sa Irfanom Lazovićem, komercijalnim direktorom Bahceci centra, razgovarali smo kako je izgledao razvojni put Bahceci centra u BiH, od početka do statusa lidera u oblasti medicinski potpomognute oplodnje, kao i o ostalim zanimljivostima. Spomenimo i da je osim centra u Sarajevu, ustanova u protekle dvije godine otvorila podružnice Bahceci centra u Bihaću i Tuzli, čiji medicinski timovi rade puno radno vrijeme.

Donosimo i intervju sa doc. dr. sci. Edinom Jusufovićem, pulmologom-bronhologom iz Centra za plućna oboljenja Javne zdravstveno-edukativne ustanove Dom zdravlja “Dr. Mustafa Šehović“, Tuzla sa kojim smo razgovarali o novostima u terapiji astme i HOPB-a, te mjestu Plivinog DuoResp® Spiromax® u liječenju pacijenata. Doc. Jusufović se osvrnuo i na socio-ekonomski značaj astme i hronične opstruktivne bolesti pluća.

Uvijek aktuelna tematika oko odlaska ljekara iz Bosne i Hercegovine ponukala nas je da i u ovome broju objavimo pregled Švedske, zemlje koja ima problema sa zapošljavanjem zdravstvenih radnika u ruralnim područjima.

Uskoro se završavaju prijave za međunarodni konkurs International Medis Awards for Medical Research 2018. Stručni žiri za dodjelu nagrade International Medis Awards ove godine peti put zaredom raspisuje konkurs International Medis Awards for Medical Research za najbolja aplikativna medicinska dostignuća u regiji srednje i jugoistočne Evrope.

Od članaka spomenimo: ”Poboljšanje uspješnosti tretmana i inovativne metode u IVF terapiji”, koji je napisao embriolog Cihan Göktaş i gdje pojašnjava da je za razliku od klasičnih metoda liječenja, cilj povećati uspješnost liječenja pacijenata tako što se svakom pacijentu i njegovom liječenju pristupa ponaosob. Procjenom kvalitete jajnih stanica i sperme, neophodnim genetičkim analizama te HSG-om (pregled materice i jajovoda) i histeroskopijom (pregled unutrašnjosti) materice, određuje se najprikladniji metod liječenja i terapije.

Koristan je i članak: ”Najčešće dermatoze i greške u liječenju”, dr. Senije Kuralić, specijalista dermatovenerologije UKC Tuzla, i Armina Alićehajića, specijalizant dermatovenerologije, Poliklinika Doboj Jug.

Također pišemo o bolnicama rekorderima – TOP 10 najvećih bolnica u svijetu. Od Aucklanda do Tajvana, časopis Healthcare Global zabilježio je najveće bolničke ustanove temeljene na kapacitetu bolničkih kreveta, čije istraživanje prenosimo našim čitaocima.

Valetudo bonum optimum.

Zdravlje je najveće bogatstvo.

– Ciceron

 

Osvojite GRATIS pretplatu na Valetudo magazin. Saznajte više.

* Svi koji se registruju na stranicu e-medikacija.ba i uspješno odrade edukaciju osvajaju GRATIS pretplatu na Valetudo