Magazin za stručnu medicinsku javnost u BiH / Valetudo bonum optimum – zdravlje je najveće dobro

Iskustva iz svijeta: Kao ljekar u Njemačkoj

kaoljekarunjemackoj

Svoje viđenje zdravstvenog sektora u Njemačkoj, te uslovima rada i života u toj vodećoj članici EU, za Valetudo magazin donosi dr. Muris Čabaravdić. Koji su nedostaci, a koje prednosti za sve naše zdravstvene djelatnike koji bi možda radni odnos zasnovali u Njemačkoj, pročitajte u nastavku.

Njemački zdravstveni sistem je Bosancima i Hercegovcima višestruko interesantan.

S jedne strane naučna dostignuća i njihovo provođenje u dijagnostičkoj i terapeutskoj praksi često dolazi u Bosnu upravo preko Njemačke, odnosno preko specijalističkih obuka koje naši ljekari završavaju u Njemačkoj.

S druge strane, Njemačka je ne samo ljekarima interesantna kao država koja nudi obilje radnih mjesta u medicinskim strukama i predstavlja privlačnu priliku koju mnogi ljekari iz BiH i iskoriste.

Najzad, kult njemačke radinosti, tačnosti i poštenja igra značajnu ulogu u bosanskom narodu kao prva asocijacija na tu zemlju, čak i ako uzmemo u obzir posljednju aferu s Volkswagenom.

Ipak, prije nego što se obazrem na nabrojane aspekte medicinskog zdravstvenog sistema, želim da naglasim da se ovdje ne radi ni o kakvoj naučnoj studiji potkrijepljenoj statističkim informacijama, nego pretežno o vlastitom utisku nastalom kroz lični angažman, razmjenu iskustava s kolegama i informisanje kroz njemačke stručne i dnevne medije. Za jednu cjelokupnu sliku njemačkog zdravstvenog i zdravstveno-socijalnog sistema bilo bi potrebno mnogo više prostora i istraživanja, uzimajući u obzir da je Njemačka zemlja sa svojih 80 miliona stanovnika, organizovana na federalnom sistemu sa 16 saveznih pokrajina, od kojih svaka ima svoje specifično zakonodavstvo, uređenje i demografiju.

Osim toga, Njemačka graniči s 9 zemalja i, nakon SAD-a, to je druga najomiljenija zemlja za useljenike…

Ostatak teksta pročitajte u štampanom izdanju. Potražite novi broj u pretplati već danas.