Magazin za stručnu medicinsku javnost u BiH / Valetudo bonum optimum – zdravlje je najveće dobro

Ishemijska bolest srca

DSC_0248

 

Ishemijska bolest srca (IBS) u razvijenim zemljama Zapada najčešći je uzrok smrti, a uzrokuje više smrti, invalidnosti i ekonomskih gubitaka od bilo koje druge bolesti usprkos značajnom smanjenju smrtnosti tijekom protekla tri desetljeća. Koliko je ona česta vidi se iz rezultata velikih studija prema kojima rizik od nastanka ishemijske bolesti tokom života, za muškarca u dobi od 40 godina, iznosi gotovo 49 posto.

Piše: Belkisa Hasanagić, dr. med.

Prema podacima SZO, svake godine u svijetu umire od kardiovaskularnih bolesti 17 miliona ljudi, što čini oko 30% ukupnog mortaliteta. Od toga, kod 43% bolesnika uzrok smrti je koronarna bolest. Razumljiv je pojačan interes za njeno izučavanje, blagovremenu prevenciju, ranu dijagnozu i adekvatno liječenje. Bolest je višestruki problem za privredu svake zemlje. Prvo, pogađa najproduktivniji dio stanovništva – petu i šestu deceniju, sa tendencijom oboljevanja u četvrtoj deceniji, dovodeći do njihovog odsustva sa posla. Drugo, dovodi do invalidnosti, djelomične ili potpune nesposobnosti za rad. Treće, savremeno liječenje je veliki trošak za budžet svake zemlje.

Ishemijska bolest u svim dobnim skupinama značajno se češće javlja kod muškaraca nego kod žena (4:1). Međutim, ako se promatra skupina bolesnika u četvrtom desetljeću života, tada taj omjer iznosi 8:1 u ”korist” muškaraca, a u dobi iznad 70. godine života omjer se gotovo izjednačava. Najveći broj oboljelih muškaraca nalazi se u životnoj dobi između 50. i 60. godine, a žena između 60. i 70. godina života. (1)

Ishemijska bolest srca (IBS) nastaje zbog…

Ostatak teksta pročitajte u štampanom izdanju. Potražite novi broj u pretplati već danas.