Magazin za stručnu medicinsku javnost u BiH / Valetudo bonum optimum – zdravlje je najveće dobro

INTERVJU: Prof. dr. Zelija Velija Ašimi – Bh. endokrinolozi u toku sa svjetskim trendovima

20

 

O radu Udruženja endokrinologa i dijabetologa u FBiH, trenutnoj poziciji bh. endokrinologije u odnosu na svjetske tokove, ali i održanom I Kongresu endokrinologa i dijabetologa BiH s međunarodnim učešćem, u intervjuu za Valetudo magazin razgovarali smo sa prof. dr Zelijom Velija-Ašimi, sekretarom Udruženja i predsjednicom Naučnog odbora Kongresa.

Razgovarala: Suada Magrđija, Foto: Almin Tabak

Udruženje endokrinologa i dijabetologa FBiH tokom svojih 46 godina postojanja je djelovalo mnogim aktivnostima različitog intenziteta. Posljednjih nekoliko godina pojačanim aktivnostima uspješno je realizovana ideja Prvog kongresa endokrinologa i dijabetologa BiH s međunarodnim učešćem.

Možete li nam reći nešto više o samom Udruženju?

Udruženje zapravo baštini tradiciju prvobitnog strukovnog udruženja osnovanog daleke 1969. godine pod nazivom Endokrinološka sekcija RBiH. Udruženje je funkcionisalo sa manjim ili većim prekidima. Nakon rata je reaktivirano i preregistrovano 2007. godine u Udruženje/Udruga endokrinologa i dijabetologa FBiH uz izmjenjen Statut udruženja. Tek od 2012. godine kada je izabrano novo rukovodstvo Udruženje bilježi značajnije aktivnosti i rezultate. Udruženje okuplja sve endokrinologe i dijabetologe iz Federacije BiH i trenutno ima 35 aktivnih članova.

Koje su najznačajnije aktivnosti Udruženja koje biste izdvojili?

Od najznačajnijih aktivnosti navela bih najprije organizaciju…

Ostatak teksta pročitajte u štampanom izdanju. Potražite novi broj u pretplati već danas.