Magazin za stručnu medicinsku javnost u BiH / Valetudo bonum optimum – zdravlje je najveće dobro

Intervju: Prof. dr. Umit Goktolga i Cihan Göktaş

Prof. dr. Umit Goktolga, specijalista ginekologije, akušerstva i neplodnosti

Vantjelesnom oplodnjom se liječi 70 do 80% svih uzroka neplodnosti

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo će refundirati sredstva za maksimalno dva pokušaja medicinski potpomognute oplodnje za jedan bračni par. Po ovoj odluci, pravo na liječenje neplodnosti imaju žene koje se liječe od neplodnosti, koje nisu rađale i žene do navršenih 37. godina života. Tim povodom razgovarali smo s prof. dr. Umit Goktolga, specijalistom ginekologije, akušerstva i neplodnosti i embriologom Cihan Göktaş iz Bahceci IVF centra u Sarajevu, čiji tim je, u posljednjih pet godina, pomogao da putem vantjelesne oplodnje na svijet dođe blizu 500 zdravo rođenih beba.


Cihan Göktaş, embriolog

Neplodnost, nemogućnost postizanja trudnoće nakon godinu dana redovnih spolnih odnosa, velik je zdravstveni problem stanovništva. Više od 17% parova ili svaki šesti par u našoj zemlji suočen je s dijagnozom neplodnosti, a prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije Bosna i Hercegovina je i jedna od šest zemalja svijeta s najnižom stopom plodnosti, koja iznosi 1,2 djeteta po ženi.

Profesore Goktola, prošle godine ste objavili naučni rad na temu “Uzroci neplodnosti u BiH”. Do kojih podataka ste došli?

Analizu smo uradili na osnovu uzroka neplodnosti naših pacijenata u 2015. godini. Na žalost, rezultati pokazuju porast stope neplodnosti. Jedan od ključnih faktora neplodnosti kod čak 38,57% pacijentica su ograničene rezerve jajnih stanica.


Također, učestalost uzroka steriliteta kod muškaraca i žena su u približno jednakom procentu. Najčešći uzrok ženske neplodnosti je starosna dob. Neplodnost se najčešće javlja između 36. i 39. godine života (36% pacijenatica), što je u korelaciji sa dijagnozom smanjenih rezervi jajnih stanica, kao vodeći uzrok steriliteta kod žena. Oko 22% pacijentica je preko 40 godina života. No, pozitivna stvar je što je neplodnost najčešće rezultat mnogo faktora i može se liječiti.

Ostatak teksta pročitajte u štampanom izdanju. Potražite novi broj u pretplati već danas.