Magazin za stručnu medicinsku javnost u BiH / Valetudo bonum optimum – zdravlje je najveće dobro

Intervju: prof. dr. Aida Arnautović – Čustović, primarijus, šef tuzlanske hematologije

Razgovarala: Bedrana Kaletović

 

Rezultati rada naš su pokazatelj predanosti poslu!

O iskustvima u radu tuzlanske hematologije razgovarali smo sa prof. dr. Aidom Arnautović-Čustović, šefom Odjela hematologije pri Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

„Najveće zadovoljstvo u radu mi je kada naši nekadašnji pacijenti dođu na kontrolu, a ja ih ne prepoznam jer njihov život sada ide smjerom koji je sasvim drugačiji od onoga u bolničkoj postelji. Vidjeti te pacijente kako su zasnovali porodicu, imaju potomstvo, žive životom nečije svakodnevnice u kojoj se raduju stvarima poput farbanja kose koju su tokom primanja terapije izgubili su ‘sitnice’ kojima se zajedno radujemo jer one znače život, znače pobjedu agresivne bolesti!“.

Tako odgovara naša sagovornica prof. dr. med. sc. Aida Čustović – Arnautović, specijalista interne medicine, subspecijalista hematologije i subspecijalista kliničke toksikologije, primarijus i šef Odjela hematologije pri Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, na pitanje gdje je sreća u svakodnevnom poslu hematologa koji predano radi na Klinici za onkologiju, hematologiju i radioterapiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

JZU UKC Tuzla je jedina zdravstvena ustanova u regionu, i druga na Balkanu, koja ima razvijen i certificiran Laboratorij za otkrivanje urođenih metaboličkih bolesti.

Kako izgleda biti hematolog iz ugla nekoga ko taj posao uspješno radi već dugi niz godina?

Hematologija je patologija mlađe životne dobi stoga je i kroz ljudsku, ali i roditeljsku prizmu, nekada teško biti samo ljekar i ništa više. Pacijenti danas puno lakše dolaze do informacija o svojoj bolesti što nama ljekarima olakšava komunikaciju sa njima koja je maksimalno otvorena i usmjerena ka načinima ozdravljenja. Danas je komunikacija ključna i iako ne postoji lagan način da nekome saopštite dijagnozu iz našeg dijapazona medicine, jako je bitno kako pristupate pacijentu koji tek treba da shvati šta bolest tačno znači, koje modalitete liječenja ima i kakav kvalitet života će da vodi. Ljekar mora biti pozitivan, sa ohrabrenjem pristupati pacijentu, a alternativa tome ne postoji čak i kada sve nije kako se na prvi pogled čini. Da, dobro je ako pacijentu opadne kosa, ima lošu krvnu sliku ili…

Ostatak teksta pročitajte u štampanom izdanju. Potražite novi broj u pretplati već danas.