Magazin za stručnu medicinsku javnost u BiH / Valetudo bonum optimum – zdravlje je najveće dobro

Eugen Viktor Feller: Apotekar koji je prije jednog stoljeća proizveo 27 miliona bočica svoga lijeka

Pišu: Jasenka Ferber Bogdan i Stella Fatović-Ferenčić, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Eugen Viktor Feller je apotekar koji je živio početkom prošlog stoljeća. Jedan je od prvih koji je shvatio važnost marketinga u prodaji, a postao je slavan i po svome lijeku Elsa-fluid koji je svoju primjenu našao u cijelome svijetu sa čak 27 miliona proizvedenih bočica. O značaju ovog apotekara moglo se saznati na na izložbi “Od Elsa-fluida do Elsa-fluid doma” čije se otvorenje održalo u Zagrebu.

Tijekom Tjedna Izraela u Židovskoj općini u Zagrebu 31. listopada 2016. otvorena je izložba ”Eugen Viktor Feller u javnom i kulturnom životu Donje Stubice i Zagreba”. Autorice izložbe su prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić iz Odsjeka za povijest medicinskih znanosti i povjesničarka umjetnosti Jasenka Ferber Bogdan iz Arhiva za likovne umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Ljekarnik Eugen Viktor Feller u javnom i kulturnom životu Donje Stubice i Zagreba

Izložbom je ispričana priča o jednom od najpoznatijih ljekarnika s naših prostora koji je živio i stvarao početkom 20. stoljeća. U 1906. godini u Zagrebu, na vrhuncu svog uspješnog poduzetništva u proizvodnji i izvozu ljekarničkog specijaliteta izaziva pravu senzaciju s upečatljivom reklamom svog proizvoda. Golema boca njegovog pripravka poznatog kao Elsa-fluid protezala se duž dva kata njegove novoizgrađene četverokatnice na središnjem zagrebačkom trgu, postavši prvom reklamom tog tipa u široj regiji.

Eugen Viktor Feller bio je majstor marketinga i već tada je znao: nije važno što se priča, nego da se priča. Na pripravku Elsa-fluida zgrnuo je ozbiljno bogatstvo. Za njegova je života prodano oko 27 milijuna bočica tog lijeka

Eugen V. Feller rođen je 1871. godine u Lavovu u Ukrajini, u židovskoj obitelji. Školovao se za ljekarnika i krenuo tražiti posao i tako došao na područje Hrvatske. Radio je u ljekarnama u Karlovcu, Pregradi i Grubišnom Polju i u svakoj nešto naučio. Najviše ipak u Pregradi kod ljekarnika i tvorničara Thierrya, koji je vrlo uspješno izvozio svoj ljekarnički specijalitet. U Pregradi se Eugen Feller zaljubio u Idu koja je radila u tamošnjoj pošti te se uskoro vjenčaju. Isprva iz Pregrade odlaze u Grubišno Polje, u kojem Eugen Viktor već reklamira svoj Elsa-fluid, a nakon što je odradio petogodišnji ljekarnički staž i počeo sa svojim proizvodom više zarađivati, 1899. godine kupuje i vlastitu ljekarnu u Donjoj Stubici te se onamo seli. Već 1901. godine ondje gradi i tvornicu za proizvodnju svog pripravka, reprezentativnu historicističku zgradu, jednu od najljepših u Donjoj Stubici. U prizemlju je u njoj bila proizvodnja, tipična manufaktura početka prošloga stoljeća, a na katu stan za ljekarnika i njegovu sve veću obitelj. Tvornica je itekako bila važna za gospodarski razvoj Donje Stubice uzmemo li u obzir da je dnevno iz ove male pošte, zahvaljujući Fellerovoj proizvodnji, odlazilo oko 400 pošiljki pripravka u Austriju, Njemačku, Italiju, Francusku, Englesku, u Japan i Kinu, Egipat i u Ameriku, u koju se izvozio posebice u doba prohibicije jer je sadržavao velik postotak alkohola.

Navodno nijednom od svojih osam sinova nije želio ostaviti recept. ”Tajnu recepturu Else fluid ponijet ću sa sobom u grob”, odlučio je na samom kraju života. Umro je 1936. godine

Ostatak teksta pročitajte u štampanom izdanju. Potražite novi broj u pretplati već danas.