Magazin za stručnu medicinsku javnost u BiH / Valetudo bonum optimum – zdravlje je najveće dobro

Doprinos jačoj prevenciji, liječenju i zbrinjavanju endokrinoloških i dijabetoloških bolesnika

0 - Svecano otvorenje I Kongresa ENDO BIH

 

U Sarajevu je od 23. do 26. aprila 2015. uspješno održan Prvi kongres endokrinologa i dijabetologa u Bosni i Hercegovini s međunarodnim učešćem, kao i Prvi simpozij medicinskih sestara za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma. Ovaj značajan skup je organizovan s ciljem razmjene mišljenja i praksi stručnjaka koji se svakodnevno nose s borbom protiv endokrinih i metaboličkih oboljenja.

Kongres je organizovalo Udruženje endokrinologa i dijabetologa FBiH, pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova BiH, a prijatelji Kongresa su Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, Ljekarska komora KS, Zavod za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona i Ljekarska/Liječnička komora FBiH i Medicinski fakultet UNSA.

Na kongresu je prisustvovalo 300 sudionika, predstavljena su 104 naučna rada sa najsavremenijim stavovima u liječenju oboljenja endokrinog sistema i dijabetesa, od kojih je 13 radova iz inostranstva. Simpozij medicinskih sestara je obuhvatio16 naučno-istraživačkih radova.

Organizatori su svim učesnicima omogućili uvid i susret s najaktuelnijim i najvažnijim dostignućima i saznanjima, kako bazičnim tako i onim povezanim sa svakodnevnim praktičnim radom s bolesnicima.To je doprinijelo jačoj prevenciji, liječenju i zbrinjavanju endokrinoloških i dijabetoloških bolesnika.

Kongres je otvorio ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović naglasivši značaj Kongresa za struku čiji predstavnici dolaze iz više zemalja, ne samo iz BiH.

”Prevencij1a, liječenje i tretman endokrinih i metaboličkih oboljenja predstavlja značajan teret za zdravstvene budžete u BiH, te je stoga svaki napredak u cilju prevencije, rane dijagnoze, adekvatnog tretmana od javnozdravstvenog interesa ali i interesa samog pacijenta. U tom smislu Ministarstvo civilnih poslova BiH prepoznaje i daje snažnu podršku ovakvim naučnim skupovima, na kojima se prezentiraju najnovije informacije o dostignućima, istraživanjima i kliničkim iskustvima i predstavljaju veliki doprinos svakom zdravstvenom sistemu i društvu u cjelini”, kazao je Osmanović.

Predsjednik Organizacionog odbora Kongresa, prof. dr. Bećir Heljić je u svom obraćanju istaknuo značaj Kongresa i kazao kako se nada da će u BiH zaživjeti ministarstvo zdravstva na državnom nivou, a pošto je ovo kongres ljekara, podijeljeni su najnoviji stavovi vezani za bolesti endokrinog sistema i dijabetesa koji u procesu liječenja iziskuju multidisciplinarni stručni pristup.

2”Ukoliko uspijemo nakon ovog našeg druženja da spriječimo samo jednu sljepoću našeg bolesnika kao komplikaciju dijabetesa, ukoliko spriječimo jednu amputaciju kao komplikaciju dijabetesa, i ako spriječimo jednu hemodijalizu kao komplikaciju dijabetesa – sav naš trud i zalaganje biće nagrađeni”, naglasio je prof. Heljić.

 

Prof. dr. Salem Alajbegović, predsjednik Kongresa i Udruženja endokrinologa i dijabetologa FBiH u svom je obraćanju naglasio Kongres kao jednu od intenzivnih aktivnosti ovog Udruženja, čija je tradicija duža od 40 godina.

3

”Kongres predstavlja dokaz i izvršenje naše obaveze prema profesiji i prema našim bolesnicima. U isto vrijeme je i znak i ispunjavanje naše odgovornosti prema edukaciji zdravstvenih profesionalaca, doktora medicine i medicinskih sestara, kao i naših bolesnika”, kazao je prof. dr. Alajbegović. Kvalitetan doprinos skupu su, prema njegovim riječima dali i medicinari, kao i farmaceutske kuće koje su podijelile mišljenje s učesnicima posebno u segmentu odgovornosti prema pacijentima.

Sandra Bršec Rolih, hrvatska predstavnica Odbora IDF-a (Međunarodne dijabetološke federacije Europe) je istakla dijabetes kao rastući problem, ne samo u regiji i Europi, već i svijetu. U brobi protiv dijabetesa, IDF s mnogo projekata pokušava objediniti sve nivoe, od vlada država do liječnika i medicinskog osoblja, ali i udruženja pacijenata, i svih koji brinu o osobama sa šećernom bolešću.

4‘’Jedino ujedinjenjem svih strana i zajedničkim naporom i trudom možemo postići dobre rezultate u brizi i skrbi osoba sa šećernom bolešću’’, istakla je Bršec Rolih.

 

Prim. dr. Vildana Doder, u ime ministra zdravstva FBiH, prof. dr. Vjekoslava Mandića, prisutnima je kazala da su u federalnom ministarstvu svjesni potrebe sistemske javnozdravstvene intervencije u ovom području medicine. Tako je u posljednjoj reviziji specijalističkih programa uvedena i specijalizacija iz endokrinologije i dijabetologije kao osnovna specijalizacija.

5”Također, radi se i na Strategiji borbe protiv dijabetesa u FBiH za 2014./2024. i ona u suštini predstavlja putokaz djelovanja i napora koje u narednom razdoblju trebamo uložiti kako mi u zdravstvenom sistemu tako i cjelokupno društvo”, dodala je prim. dr. Doder.

6

Akademik prof. dr. Dragan Micić, potpredsjednik Evropske asocijacije za studije gojaznosti za Južnu Evropu, čestitao je na uspješnoj organizaciji Kongresa u ime Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije čiji je direktor i u ime Medicinskog fakulteta u Beogradu u svojstvu prodekana, te poželio puno uspjeha u naučnom i stučnom radu.


Broj oboljelih od dijabetesa u BiH je u stalnom porastu

Iako je zdravstvena zaštita oboljelih u BiH na nivou evropske, ipak jedan od problema s kojim se ljekari i pacijenti iz ove oblasti susreću jeste neuravnoteženost rada, nivoa i kvalitete usluga zdravstvene zaštite po kantonima, što je izloženo u jednoj od prezentacija.

”Primjera radi, Kanton Sarajevo ima kvalitet zdravstvene zaštite negdje 75 do 80 posto evropskog nivoa. Nažalost, pojedini kantoni nemaju niti jednog dijabetologa i ti su pacijenti prepušteni entuzijastima, ljekarima koji su im dostupni”, kazao je prof. Heljić.

Broj oboljelih od dijabetesa u BiH je u stalnom porastu, uglavnom zbog nezdravog načina života – gojaznosti, izbjegavanja fizičke aktivnosti, stresa i neodgovarajuće ishrane te obroka čija raspoređenost nije funkcionalna.

Prema statistici, endokrina i metabolička oboljenja s poremećajima u ishrani su na trećem mjestu i od njih je u 2014. godini umrlo 1.970 osoba. Procjenjuje se da u BiH više od 220.000 ljudi boluje od nekog oblika dijabetesa, najviše od tipa 2. Najmanje polovina oboljelih od ovog oblika nema postavljenu dijagnozu i nesvjesni su svoje bolesti. Posebno zabrinjava što je u porastu i obolijevanje od tipa 2 mlađih ljudi, kao i djece u FBiH, iako je dijabetes tipa 2, karakterističan za stariju životnu dob.

Svjesni odgovornosti koju nosi, Udruženje endokrinologa i dijabetologa FBiH organizovalo je ovaj Kongres kako bi razmjenilo mišljenja i prakse na korist struke i pacijenata.