Magazin za stručnu medicinsku javnost u BiH / Valetudo bonum optimum – zdravlje je najveće dobro

Članak: Uloga moksifloksacina u terapiji respiratornih infekcija

21_moksifloksacin

Piše: Dr Aida Pitić

Respiratorne infekcije, kao što je vanbolnička upala pluća, akutni bakterijski sinusitis, egzacerbacija hroničnog bakterijskog bronhitisa su zajednički i stalni problem zdravstvenih sistema naročito u sezoni ranog proljeća i kasne jeseni. Rezultiraju povećanjem broja oboljelih, povećanjem broja smrti povezanih sa infekcijama, ali i značajnim socijalnim problemima i ekonomskim opterećenjem u društvu.

Najčešći uzročnici infekcija respiratornog trakta

Infekcije respiratornog trakta najčešće uzrokuju bakterije: Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae i Moraxella catarrhalis. Kao uzročnici akutnog rinosinusitisa izolirani su: S. pneumoniae (31%), H. influenzae (21%), ali i Staphylococcus aureus (4%), M. catarrhalis (2%), Streptococcus pyogenes (2%). Od ostalih uzročnika spominju se gram-negativne bakterije (9%) i anaerobi (6%).

Flamix® (moksifloksacin) poželjna antibiotska terapija u liječenju respiratornih infekcija

Kao uzročnici vanbolnički stečene upale pluća najčešće su izolirani: S. pneumoniae, H. influenzae i M. catharralis u 85% slučajeva. Sve češće se kao „atipični“ uzročnici spominju i Mycobacterium pneumoniae, Clamydia pneumoniae, Legionella species te S. aureus. Moramo napomenuti da je vrlo često prisutna miješana infekcija tipičnim i atipičnim uzročnicima.

Terapija infekcija respiratornog trakta

Brza dijagnoza infekcije respiratornog trakta je…

Ostatak teksta pročitajte u štampanom izdanju. Potražite novi broj u pretplati već danas.