Magazin za stručnu medicinsku javnost u BiH / Valetudo bonum optimum – zdravlje je najveće dobro

Bosna i Hercegovina domaćin međunarodne konferencije o kliničkim istraživanjima

rochconf

Stručnjaci iz regiona i svijeta razgovaraju o unaprijeđenju uslova za razvoj istraživanja

Više od 120 stručnjaka okupilo se po prvi put u Bosni i Hercegovini, na međunarodnoj konferenciji koja nosi moto „Partnerstvo za pacijenta“, a održava se povodom Međunarodnog dana podizanja svjesnosti o kliničkim istraživanjima 25. maja 2016. u Hotelu „Termag“, na Jahorini. Konferenciju, u saradnji sa strukom, organizirala je kompanija Hoffman La Roche.

Cilj konferencije je da istakne značaj naučno-istraživačkog rada u medicini i zdravstvu, kao i važnost uloge regulatornih zdravstvenih i akademskih institucija u ovom segmentu.

Ovaj jedinstven događaj okupio je učesnike, kako iz kompanije Roche tako i predstavnike zdravstvenih i medicinskih institucija iz EU, Balkana, Istočne Evrope i Bliskog Istoka.

Konferenciju su otvorili Nj.E. Heinrich Mauer, ambasador Švicarske, prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica UKCS-a, i domaćin dr. Adnan Filipović, direktor kompanije ROCHE d.o.o. – ROCHE Ltd., Bosna i Hercegovina.

Skupu prisustvuju eminentni svjetski eksperti poput: Dr. Gregory R. Ciottone (Harvard Medical School), Dr. Jonathan Cardella (Yale School of Medicine) i Dr. Corey Casper (Fred Hutchinson Cancer Research Center), s kojima učesnici razmjenjuju iskustva i govore o najboljim praksama u Europskoj Uniji i Sjedinjenim Američkim Državama.